Followers

Wednesday, April 2, 2014

Analisa diri kita!!

Assalamualaikum para sahabat dan blogger2 semua..
Apa kena dengan tajuk post saya kali ni??
Ingat data je ker leh di analisa? diri kita tak yah analisa ewh? ingat dalam diri kita ni xde virus?

Wahahaa..tujuan saya nak suruh korang2 semua analisa diri korang..ataupun saya sendiri ada sebab tertentu..cuba kira berapa ramai kawan yang betul2 kawan? cuba kira pulak berapa ramai yang musuh2 dalam selimut? bukan la musuh cuma tak berapa suka dengan kita..kenapa? Meh saya cerita kisah benar..

Ini kisah tentang diri saya sendiri..dulu saya seorang yang keras hati dan tak mudah terasa dengan apa yang orang cakap dengan saya. sebab apa? sebab saya ada satu sikap, sikap yang buat tak ramai orang suka dengan saya yaitu sifat ingin tau dan menyibuk. opss kenapa sifat tu boleh ada, sebab bukan saya yang cipta, semula jadi ler.. ok, memandangkan sikap ni dah sebati dengan diri saya, saya selalu menyibuk dan menyampuk bila kawan2 lain tengah berborak. padahal tak ada kena mengena pun dengan diri kita. Fuh, payah gak camtukan. So saya kerap menyibuk dan terus menyibuk hinggalah satu tahap kawan saya menegur "menyibuklah dia ni" dengan nada gurau je ok, so saya fikir, semua tu biasa je, tapi sampai la tahap dorang betul2 tak tahan salah seorang berkata pada saya "Boleh tak jangan menyibuk bila orang tengah bercakap?" dari situ saya jadi berfikir, aku ni memang terlalu menyibuk ker?

So bila dah kena macam tu, saya analisa diri saya. saya jadi seorang yang diam dan kurang bertanya andai kawan2 tengah berborak sesama mereka. mungkin rasa terpinggir, tapi lebih baik dari buat orang tak selesa.

Bila saya dah buang sifat ingin tahu dan menyibuk saya tu, saya jadi seorang yang cepat terasa hati. Terasa hati yang macam mna ewh? huhuhu. orang cakap orang yang kuat bergurau ni cepat terasa hati. Betul dah tu. saya mudah terasa hati sampaikan saya diamkan diri satu hari. kenapa 1 hari? sebab esok is esok la..So dengan sikap saya tu saya dapat teguran lagi, dan disitu la saya tau orang memang tak suka dengan sifat saya yang mudah merajuk. kalau merajuk masih nak bercakap tak apa, tapi langsung tak nak bergurau. So dari situ saya analisa dan ubah lagi perangai saya. Saya buang sifat ingin tahu dan menyampuk saya tu, saya buang sifat terasa hati dan kuat merajuk saya tu.

Semua ni saya buat untuk diri saya dan masa depan saya. Bukan saya ubah sebab orang lain. kadang2 kita tak boleh nak pentingkan diri sendiri. Ada lagi satu sifat yang tak di gemari orang ramai, insyaallah bukan saya la yang ni. Sifat mengata belakang? mengata apa erk? Mesti korang pernah kena nya ataupun??hihihi.. Sifat mengata belakang sangat2 d benci org, sebab apa? sebab bila kita dengan kawan A kita kutuk kawan kita yang B. bila kita jumpa kawan B kita mengumpat pulak hal si A. isy2 kalau A dan B bergaduh, dan akhirnya pecah tembelang, kan dah kita tak ada kawan namanya. So berhati2 dan analisa la balik perangai kita yer.

So, apa2 pun terima kasih kepada semua yang sudi membaca. Kalau ada yang kita boleh ubah, ubah la yer..kalau ada yang kita boleh kurangkan, kita kurangkan la yer..renung2kan.
Salam!!

No comments: